LOGO Loopkoets

15 jaar ontwikkeling van de Loopkoets

Een Loopkoets creëert een waardevolle herinnering. Iedere uitvaart is persoonlijk en iedereen wil een eigen bijdrage leveren door aanwezig te zijn, te delen of iets te kunnen betekenen voor de nabestaanden. We horen veel verhalen waarom een Loopkoets is gebruikt. En menigmaal worden dan ook dezelfde vragen gesteld. Ik zal er een aantal in dit artikel beantwoorden.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het idee om een Loopkoets te ontwikkelen is ontstaan in 2004. 3 maanden later in 2005 was het prototype klaar. Op uitvaartbeurzen en tijdens uitvaarten ontvingen we veel positieve reacties van mensen die er mee hebben gewerkt. Het was stil, mooi en waardig. Zo is hij ook bedoeld. We zijn momenteel 15 jaar en 80 Loopkoetsen verder. Er zijn witte, groene, rode, grijze en zwarte Loopkoetsen geleverd. Iedere RAL-kleur is mogelijk.

We werden uitgenodigd om deel te nemen aan Funeral Awards. 1e prijs Nederland, 2e prijs Duitsland, 3 nominaties Belgie. Dat was een mooie stimulans om door te gaan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In de afgelopen 15 jaren ontstond de vraag om een kleinere Loopkoets te ontwikkelen die binnen gebruikt kon worden. Zo kwam het dat er nu een grote en kleine Loopkoets is. We beginnen met de grote Loopkoets.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Aan de grote Loopkoets vallen enkele dingen op.

 • De vorm oogt traditioneel en modern tegelijkertijd.
 • Het achterwiel dat door het bloemenrek steekt, breekt zichtlijnen. Dat intrigeert.
 • 12 spaken in de achterwielen en 10 voor. Het valt niet op. Dat was de bedoeling. Met 12 spaken voor, zou het wiel “te druk” worden.
 • Kinderen hebben een bijzondere plek. Ze helpen duwen met de kinderbeugel aan de achterkant. Ze krijgen een taak.
 • Rust tijdens een uitvaart. Als de Loopkoets tijdens de afscheidsdienst wordt gebruikt, kan iedereen bij het uitdragen aansluiten. De groep hoeft niet te stoppen om de kist in de rouwauto te plaatsen. De groep begint te lopen en stopt naast het graf.
 • Het blad staat op een waardige hoogte, zodat de bovenkant van de kist op harthoogte uitkomt. Deze armlengte afstand is een mooie mix tussen dichtbij en toch voldoende afstand.
 • De bloemenrekken staan op een hoogte, waardoor 4 – 6 mensen mee kunnen helpen.
 • Het is een heel gewicht, maar iemand wegbrengen is ook zwaar. Maar met 4-6 volwassenen en soms kinderen aan de kinderbeugel, zet je een dierbare herinnering neer. Dat weegt nog zwaarder.
 • Massieve banden. Geen lekke banden tijdens een uitvaart.
 • Poedercoating. Een mechanische sterke laklaag. Sommige Loopkoetsen staan dag in dag uit buiten. En daar kan hij tegen.
 • Veilig. Iedere Loopkoets heeft een handrem.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Buggy

De buggy heeft er voor gezorgd dat na een uitvaart 1 persoon de Loopkoets op kan halen. Met een elektrische golfkar met trekhaak en buggy, is het een fluitje van een cent.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bloemenbaar

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Loopkoetsen worden ook verhuurd door verschillende ondernemers. Op onze site is daar een speciale pagina aan gewijd. Ze komen met een aanhanger met Loopkoets aan. Sommigen gebruiken ook de bloemenbaar. Die staat op de Loopkoets in de aanhanger en wordt tijdens de uitvaart gebruikt om de bloemen mee te transporteren. Sommigen gemeenten hebben verschillende Loopkoetsen. Die gebruiken dat een grote Loopkoets voor de kist en een kleine Loopkoets voor de bloemen. Maar nabestaanden kunnen de bloemenbaar ook dragen.

De bloemenbaar is ook te gebruiken als opbaar-plateau.

Kleine Loopkoets.

De eerste kleine Loopkoets zag er zo uit. Hier zijn er twee van geproduceerd. Inmiddels zijn we vele versies verder. Maar de eerste kleine Loopkoets was weer een mijlpaal.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een van onze klanten kwam met een goed idee. Maak er beugels op die je er af kunt nemen. En nu is de kleine Loopkoets standaard voorzien van zijbeugels.

De kleine Loopkoets is door zijn afmetingen zeer praktisch en kan om zijn as draaien. De kleine Loopkoets kan zeer korte bochten nemen. Ideaal voor binnen en op smalle paadjes buiten. De vier wielen staan allemaal onder het bed, waardoor deze maar 70cm breed is. Het blad van de kleine Loopkoets is identiek aan die van de grote Loopkoets.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Foutje

Met 80 Loopkoetsen in Nederland, gaat er uiteraard wel eens wat mis. Onderstaande foto is van een Loopkoets die men (na de uitvaart) achter een elektrische auto heeft gehangen en er te snel mee over een bochtige bosweg is gereden. Hij vloog uit de bocht, kwam tegen een boom en de voortrein was total loss. Gelukkig is de Loopkoets degelijk gebouwd en was e.e.a. in enkele dagen opgelost. Hij wordt nog dagelijks gebruikt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Eiken blad

Een van onze klanten kwam op het idee om het blad met kunstleer te vervangen door een eiken blad. Onze meubelmaker ging er mee aan de slag en het resultaat was schitterend. Inmiddels staan er 4 in Nederland. De eerste Loopkoets met eiken blad ging naar Begraafplaats Heidehof Ugchelen. Onze meubelmaker kon zich helemaal uitleven en zorgde dat de vlammen in het hout door bleven lopen. Een waar kunststuk. Een blad uit 19 onderdelen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ook de Kleine Loopkoets werd met een eiken blad uitgevoerd. Yarden Gouda is er trots en zuinig op.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Duitse Loopkoets

In Duitsland kan een standaard Loopkoets niet worden gebruikt. Duitse kisten staan op kist-voeten. De standaard rollen zijn dan niet bruikbaar.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Om deze kisten op de Loopkoets te kunnen plaatsen, waren aanpassingen nodig. Samen met Martin Geismann, hebben we alle ideeën doorgenomen en het blad aangepast. Twee geleiders met schuiven lossen het probleem op. Zo zijn de Duitse rouwauto’s ook uitgevoerd. Het blad is van een krasbestendige kunststof gemaakt. De Duitse Loopkoets is volop in gebruik bij Bestattungshaus Geismann GmbH.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Beschermhoes

Voor zowel de grote als de kleine Loopkoets zijn stevige grijze hoezen beschikbaar. Daarmee blijft de Loopkoets stofvrij en netjes.

Loopkoets garage

Bij verschillende begraafplaatsen is er niet veel ruimte om de Loopkoets te stallen. Deze aluminium container-oplossing is door twee personen in 10 minuten neer te zetten. De afmetingen zijn 3 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog. Hij is goed af te sluiten en de Loopkoets staat schoon en droog.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Modelbescherming

Door alle ontwikkelingen die we samen met alle gebruikers hebben gedaan, is de Loopkoets steeds beter geworden. Het is dan jammer als ons product nagemaakt wordt. In de afgelopen 15 jaar hebben Loopkoets gebruikers ons verschillende keren op de hoogte gebracht van namaak modellen. Zowel de naam als het model “Loopkoets” is Europees beschermd middels een Europese modelbescherming. Namaak is verboden en wordt strafrechtelijk vervolgd.

Meer informatie over Loopkoetsen is te vinden op https://www.loopkoets.nl

Rik Plattel, Loopkoets.

Nieuws
© Loopkoets 2024 - Alle rechten voorbehouden